Aleksi Mannisen sähköpostiosoite
Suomen aleksimanniset voisivat skarpata sähköpostiosoitetta kysyttäessä, ja lähettävät tahot voisivat miettiä, mitä tietoa ylipäänsä lähettävät sähköpostilla.
TL;DR: jos nimesi on Aleksi Manninen ja käytät Gmailia, sähköpostiosoitteesi EI OLE aleksi.manninen@gmail.com tai aleksimanninen@gmail.com.
Olin töissä keskisuuressa digitaalisen median yrityksessä 2000-luvun alkupuolella, kun alkoi kuulua huhuja Googlen uudesta sähköpostipalvelusta. Sain jostain kutsun ja onnekkaana sain avattua tilin oikealle koko nimelleni – asia, jota en siinä hetkessä erityisen ihmeellisenä pitänyt.
Nuorenahan en koskaan tuntenut ketään samannimistä, ja nimi tuntui välillä taakaltakin, kun kiusaaja-jarit, -janit, -tomit ja muut vastaavat 80-luvun nimisuosikeilla siunatut tarttuivat siihen ja pilkalliset aleksis kives -huudot kaikuivat koulun käytävillä. Tämä tuntuu nykyisin ajateltuna koomiselta – yläluokkalaisten ryhmä haluaa kiusata muutamaa vuotta nuorempaa, ja parasta mitä keksitään, on nimitellä aleksis kiveksi tai kivekseksi. Sillä kapasiteetilla tietysti mennään, mitä on. Toki se näyttää jättäneen jälkensäkin, kun tätä kirjoittaessa asia tuli mieleen yli kolmenkymmenen vuoden jälkeen.
Mutta takaisin aiheeseen: 2000-luvulle tultaessa tilanne alkoi muuttua. Nuoret vanhemmat huutelivat pikku-Aleksien perään, minne tahansa meninkin. Kesti vuosia tottua tähän tilanteeseen, että nimeni kuullessani ei tarkoitettaisi minua.
Nyt pienet aleksit ovat varttuneet ja alkaneet tarttua monipuolisesti yhteiskunnan tarjoamiin mahdollisuuksiin: hakeneet työpaikkoja, siviilipalveluspaikkoja, kyselleet terveysasioita, luovuttaneet verta, liittyneet verkossa eri viihdepalveluihin, ostaneet ja myyneet aktiivisesti tavaraa verkon kauppapaikoilla ja niin edelleen.
Tiedän tämän, koska todella monta kertaa olen saanut sähköpostiini vahvistuksia, rekisteröitymistietoja, materiaaleja ja kaupankäyntiin liittyviä kyselyitä, jotka on osoitettu Aleksi Manniselle, joka on antanut osoitteekseen aleksimanninen@gmail.com. Itse käytän aina osoitteesta muotoa aleksi.manninen@gmail.com, mutta Gmailissa pisteet eivät vaikuta osoitteesen. Voisin olla vaikka a.l.e.k.s.i.m.a.n.n.i.n.e.n@gmail.com, jos sattuisi huvittamaan.
Heti kun huomaan saaneeni kaimalle osoitetun viestin, vastaan lähettäjälle välittömästi, että kyseessä on väärä henkilö, ja poistan saamani viestit ja tiedot. Aina tämä ei kuitenkaan onnistu erityisesti verkkopalveluiden lähettämien automaattisten viestien noreply-tyylisiin osoitteisiin, ja täytyy tunnustaa että joskus ei vaan viitsi lähteä selvittämään jonkun satunnaisen palvelun sähköpostiosoitetta.
Huomio siis, kaikki aleksimanniset ja aleksimannisten kanssa sähköpostittelijat! Varmistathan, että
- et käytä missään aleksimanninen@gmail.com -osoitetta, koska se ei ole sinun sähköpostiosoitteesi, vaan minun
- jos lähetät materiaalia Aleksi Manniselle, pidä mielessä vastuullisuus arkaluontoisten tietojen ja asiakirjojen lähettämisessä – kannattaa käyttää jotain vahvan tunnistamisen palvelua
Jo 90-luvulla sanottiin: “Internetissä kukaan ei tiedä, että olet koira.” Meilaillaan!