Hyppää sisältöön

Aleksi Manninen designer, kitaristi

[ Etusivu | Lukemista | Historia | Yhteys ]

Hyvä kumppani kyselee ja kuuntelee – ja osaa jotain hyvin

Päivätöissä teen jatkuvasti yhteistyötä lukuisten firmojen kanssa. Hyvät devaajat, kuvittajat, kirjoittajat ja digimarkkinoijat ovat kunnollisen WWW-sivustotuotannon elinehto. On ollut onni tutustua moniin hyviin tekijöihin, joiden kanssa yhteistyö sujuu.

Tässä kirjoituksessa käsittelen kuitenkin muutamaa tapausta, joissa yhteistyö on kariutunut alkumetreille. 

Teknologia = ratkaisu?

Milloin viimeksi ostit verkkokaupasta tai kulutit jotain verkossa olevaa sisältöä sen perusteella, millä teknologialla tai alustalla se on julkaistu? Hyvät kumppanit ovat erittäin kiinnostuneita sivuston käyttäjistä ja käyttötapauksista, miten tähän on tultu, mitä on aiemmin kokeiltu ja miten siinä kävi, mihin pitäisi integroida jne.

WWW-sivusto on viestintää ihmiseltä ihmiselle, ja sen mahdollistava teknologia valikoituu huolellisen keskustelun perusteella. Se on tietenkin oma valinta. Ensin valittu teknologia ohjaa toteutusta; toisaalta ensin suunniteltu toteutus ohjaisi hyvään teknologiavalintaan.

Pikkufirma, joka tekee kaikkea

Kysyt tiukkoja kysymyksiä mahdollisista toteutustavoista, ja kumppaniehdokkaalta tuntuu sujuvan kaikki. Juuri äskettäin on saatu aivan vastaava toteutus valmiiksi. Tämä yleensä kielii siitä, että omaa kulttuuria ei varsinaisesti vielä ole, ja kumppanin työtavat heittelevät tilanteen mukaan. 

Itse kyselen nykyään, että millaisiin projekteihin tarjokas ei sovellu. Ne, jotka eivät keksi tähän vastausta, eivät sovellu Maenen kumppaniksi.

Raportointi?

“Noo, se voidaan sopia.” Eli toistaiseksi ei mitään omaa, hyväksi todettua käytäntöä. Jos sellainen olisi, saisit ehdotuksen. Siinä vaiheessa, kun budjetti alkaa kiristyä, on todella vaikeaa saada selkeää vastausta kysymykseen, mihin aika on käytetty.

Hyvä raportointi on myös organisaation oppimisen työkalu ja ohjaa avoimuuteen. Verkkosivustolle elintärkeä jatkokehitys saa myös hyvin raportoiduista edellisistä vaiheista tarkkaa budjetointiapua.

Liian halpaa ollakseen totta

Jos alviton tuntihinta on alle 50 €, on syytä miettiä, miksi? Alhaisen hinnan syynä on joko testaamaton hutilointi tai ajattelematon ensimmäisestä ideasta liveen -tyyppinen työtapa, jossa asiakkaan asiakas on testaaja.

Tietämättömyys on pahinta

Vaarallisin kumppani on sellainen, joka ei tiedä, ettei tiedä. Hyvään pitkän tähtäimen verkkojulkaisuun kuuluu olennaisena osana jatkuva kehittäminen ja uusien asioiden harkitseminen. Jos kumppani sivuston julkaisussa ei tunnusta epätäydellisyyttään, kuinka siitä voisikaan seurata mitään kehittyvää ja asiakkaan erityispiirteisiin sopivaa viestintää?