Kokemuksia BNI:stä – mitä jäi mieleen?
Kävin BNI-kokouksissa Helsingissä reilun puolentoista vuoden aikana kuutisenkymmentä kertaa, kunnes jättäydyin pois syyskuussa 2018. Toiminnasta jäi mieleen muutama hyvä bisnes- ja kaverisuhde, muistoja hassuista käytännöistä – ja myyntiä 8 850 €.
Uskon voimallisesti laajan verkottumisen etuihin. Kaltaiseni mikroyrittäjä ei mitenkään pystyisi muuten kilpailemaan monipuolisissa verkkosivustoprojekteissa, ellei apunani olisi ammattitaitoista porukkaa johon kuuluu koodaajia ja fronttidevaajia, kirjoittajia, kuvittajia, hakukone-asiantuntijoita ja muita suunnittelijoita.
Opiskelin Tiimiakatemiassa, jossa jo 90-luvulla sai nauttia paitsi maan parhaasta tiimivalmennuksesta, myös innostuneesta ilmapiiristä, jossa verkottunut toiminta oli muidenkin intohimo. Muiden ammattilaisten kanssa toimiessa saa myös itselle lisää intoa ja oma osaaminen tulee pidettyä ajan tasalla, kun voi peilata sitä muihin.
Muutaman viime vuoden aikana altistuin silloin tällöin maininnoille BNI:stä, ja lopulta päätin osallistua. Olisihan kyseessä jonkinlainen tuotteistettu verkottuminen, eli asia jota olen hoitanut pääosin fiilispohjalta, saisi tuekseen prosessin. Odotukseni oli, että kun kerran jo kymmenen vuotta olen saanut työni pääosin tuttujen ja asiakkaiden suosittelujen perusteella, niin mitä voikaan tapahtua, kun alkaa oikein panostaa tähän prosessiin?
BNI-periaate
BNI-ryhmä kootaan kutsujen ja ilmoittautumisen periaatteella, ja eri alojen yrittäjät kokoontuvat säännöllisesti tutustumaan toisiinsa ja raportoimaan toiminnan tuloksista. Ryhmässä on vain yksi yritys toimialalta, ja ryhmän muut jäsenet toimivat suosittelijoina omissa sosiaalisissa ympyröissään. Ideana on, että kun pikku hiljaa tutustuu toisiin, voi toimia heidän suosittelijoinaan.
Omaa toimialaa siis edustetaan viikottaisissa kokouksissa ja kahdenkeskisissä palavereissa, joissa syvennetään tutustumista. Monet 121:t olivatkin todella hauskoja, kun sai kuulla toisten yrittäjien tarinoita ja historiaa, oppia heidän virheistään ja onnistumisistaan ja niin edelleen. Ehdottomasti BNI:n parasta antia, ja näin sai tutustua moniin hienoihin ihmisiin.
Toimiko yhteistyö?
BNI:ssä on ei kilpailua -periaate, joka on periaatteessa hyvä. Joidenkin firmojen kanssa se toimikin hyvin ja teimme projekteja yhdessä – esim. PlusPrint, Visual PR ja Camp Norte jäivät pysyvästi yhteistyökumppaneiksi ja tapasimme juuri BNI:n ansiosta. Tutustuin myös muissa BNI-ryhmissä toimiviin firmoihin, joiden kanssa on saatu yhteisiä projekteja tehtyä ja suositeltua toisiamme.
Näiden firmojen hyvä itseluottamus ja terve yrityskulttuuri näkyi hyvin siinä, että ei ollut ongelmia tehdä yhteistyötä, vaikka oma ja muiden tarjonta olisi ollut aika päällekkäinenkin.
Joidenkin firmojen edustajat taas käyttivät suurimman osan energiastaan toimialarajojen kyttäämiseen ja niistä ryhmäkomitealle valittamiseen. Oli erittäin outo fiilis käydä kokouksessa, jossa kätellään ja naureskellaan, ja sitten saada päivän päätteeksi huomautus ryhmäkomitealta, joka on tullut läsnä olleen henkilön valituksesta – syynä se, että olen maininnut jotain joka menee edellisen kappaleen toimialarajojen yli.
Harmaat alueet
Sisäänotossa käytetty toimialajako on digitaalisen markkinoinnin ja designin osalta melko epäselvä, vanhanaikainenkin, ja omiaan ruokkimaan harmaiden alueiden syntymistä ja päällekkäisyyksiä. Itselle lähellä olevia toimialoja BNI-luokituksessa on mm.:
- Digitaalinen mainonta ja markkinointi
- Digitaalinen markkinointi
- Digital marketing agency
- Internet E-business
- Internetmainonta
- Informaatioteknologiaa markkinointiin ja mainontaan
- Graafinen suunnittelu
- Nettisivut
- Web Consulting
- Web Design
- Web Development
- Web Hosting/Design
- Verkkokaupat, verkkosivut ja verkkomarkkinointi
- Verkkopalvelut
En koskaan päässyt täysin selville, missä oman toimialan rajat kulkevat. Se ei varmaan ollut selvää muillekaan, koska suosituksia ei tullut kovin paljon. Lopulta verkkopalvelut valikoitui Maenen toimialaksi, jotta emme konfliktoisi toisen firman kanssa, joista myös oli kiva silloin tällöin kokeilla “webbisivujen tekoa”.
Reilun parinkymmenen vuoden alallaolovuoden jälkeen tuntui kummalliselta, että jossain vaiheessa oma esittelyspiikki piti lähettää etukäteen tarkastettavaksi, ettei nyt vaan olisi ylittänyt jokin muualla määritetty raja oman firman toiminnasta kertoessa. Käytännössä siis maksoin tonnin vuodessa siitä, että joku muu määrittelee, miten saan omaa firmaani esitellä.
BNI-kokemuksia numeroiden valossa
Maenen toimintaan kuuluu tarkka tuntikirjanpito, ja laitoin myös BNI-toiminnot sinne. BNI puolestaan tarjoaa BNI Connect -verkkopalvelun ja mobiilisovelluksen, joilla voi kirjailla ylös BNI:n puitteissa tehtyjä toimia. Koska firman on tarkoitus tuottaa rahaa, otin myös luvut tarkasteluun.
Surullisen koominen fakta kuitenkin on, että jopa oman vaimon suosittelu hakkasi koko BNI:n – vuoden aikana vaimon suosittelut toivat firmalle töitä n. 20 000 eurolla ja pari pitkäaikaista asiakkuutta, ja koko BNI 8 850 eurolla, joista osa ei ole vielä kotiutunut, koska laskut on jätetty maksamatta (onneksi uusiin BNI-tuttavuuksiin lukeutui myös hyvä perintätoimisto!). Pari toteutunutta pikkukeikkaa oletettiin tehtävän “BNI-hinnalla”. BNI:ssä valitettavasti tapasin myös työurani niljakkaimmat vedättäjät, joille projektisuunnitelmat oli kiusantekoa ja laskun maksaminen riippui omasta fiiliksestä.
Kun uuden kauden lähestyessä vedin yhteen vuosimaksut, kokouksiin ja kahdenkeskisiin palavereihin menneen ajan, niin ei päästy ihan niin hyviin lukuihin kuin olin toivonut, joten jättäydyin pois. Aion toki jatkaa hyvän verkostoni ylläpitoa ja laajentamista.
Se pitää tietysti jokaisen itse päättää, sopiiko BNI-mallinen verkottuminen juuri itselle. Näin monia tapauksia, joissa näinkin tapahtui, ja esim. painotalot lähtevät jokaisesta kokouksesta tukku uusia tilauksia takataskussa.
Se on toki vielä mainittava, että luvut näyttäisivät jonkin verran paremmilta, ellei suositusten vastaanottoa olisi haitannut muutoinkin hyvä työtilanteemme. BNI:n kautta tuli casejä, joissa olisi tarvittu pika-aloitus, ja se oli meille monesti mahdotonta, kun buukkausta oli muutama viikko eteenpäin. BNI-koulutuksissa toki opastettiin, että kannattaa myydä tulevaisuuteen, mutta harva uusi pk-yritysasiakas jää odottamaan, jos ilmoittaa, että kuukauden päästä on mahdollista aloittaa. Oman firman myynti veti muutenkin sen verran hyvin, että uusien projektien asemesta olisin tarvinnut enemmän devaajakumppaneita, ja näitä taas ei BNI-verkostossa juuri liikkunut.
Jokaisessa BNI-ryhmässä voi käydä kaksi kertaa vierailulla. Kannattaa toki käydä tutustumassa ja testaamassa, miten oma bisnes voisi hyötyä muutamasta kymmenestä innokkaasta suosittelijasta. Tarkkana kannattaa kuitenkin olla, jotta mukana roikkuvat epätoivoiset toisten hyväksikäyttäjät eivät pääse iskemään.
Lue lisää:
› http://www.bnifinland.fi/artikkelit/
› http://bni.fi/