Vaalikoneiden käyttöliittymät
Vaalikoneen avulla moni hakee viimeistä vahvistusta kannalleen lähestyvissä kuntavaaleissa. Oma äänestyskäyttäytyminen on jo monen vaalin ajan riippunut lähes täysin vaalikoneiden antamista tuloksista, joiden perusteella olen sitten muodostanut oman lopullisen kannan. On ollut mielestäni kiinnostavaa huomata, kuinka eri koneiden suositukset vaihtelevat. Miten paljon tulokseen vaikuttaa kysymysten asettelu, valitut teemat, vastaajan mielentila vastauksia kirjoittaessa?
Vaalikoneiden perusidea on vakiintunut – käyttäjälle esitetään väitteitä, joiden kanssa voi olla enemmän tai vähemmän samaa mieltä. Lopuksi esitetään lista ehdokkaista, joiden mielipiteet vastaavat omia mahdollisimman paljon. Kunkin median kysymystenlaatijoilla on siis suuri vaikutusmahdollisuus, miten kysymykset muotoillaan ja missä valossa asiat esitetään. Itsellä ei tieto eikä aika riitä läheskään kaikkien vastakkainasettelujen selvittämiseen, joten on ikään kuin lähdettävä leikkiin mukaan ja tehtävä valinta monesti vajavaisin tiedoin. Tässä on riskinä, että saa suosituksista sellaisia ehdokkaita, jotka ovat samanlaisessa kuplassa kuin itse – ja eihän tämä läheskään aina olisi paras vaihtoehto yhteiskunnan asianhoitoa ajatellen.
Myös hieman samaa mieltä – täysin samaa mieltä -vaihtoehdot mietityttävät. Jos kysymys on “Kuntani pitäisi luopua vaatimuksesta rakentaa autopaikkoja uusien asuntojen yhteyteen”, niin jos olen hieman samaa mieltä, tarkoittaako se, että ehkä siitä vaatimuksesta voisi luopua, jos sattuu tulemaan muita tärkeämpiä vaatimuksia, vai että pitäisi rakentaa jonkin verran autopaikkoja, muttei niin paljon kuin jos olisin asiasta täysin samaa mieltä?
Ylen vaalikone
https://vaalikone.yle.fi/kuntavaalit2021 alkaa kotikunnan hakemisella hakukentästä. Ennakoiva tekstinsyöttö toimii mukavasti, mutta kestää hetken kauemmin kuin jos voisi valita kotikunnan pikavalinnoista. Ylen vaalikoneen suuri plussa on, että kysymyksiä taustoitetaan ja selitetään, mitä vaikutuksia ko. asialla on. Ylen koneessa ei ole myöskään mahdollista vastata neutraalisti, joten palvelu ohjaa aina jonnekin suuntaan. Se antaa todennäköisesti enemmän eroa suosituksiin, mutta toisaalta pakottaa ottamaan jonkin kannan myös itselle täysin vieraisiin asioihin. Kysymyksen voi ohittaa, ja olettaisin että sen merkitys on sama kuin muiden koneiden en osaa sanoa -vaihtoehto.
Hyvänä ideana mukana on myös toimenpiteitä, jotka pitää asettaa tärkeysjärjestykseen, joka antaa hyvän kuvan tilanteesta, jolloin pitää laittaa päättää tilanteessa, jossa on vain epämiellyttäviä vaihtoehtoja. Leikkaatko avustuksia vai lomautatko työntekijöitä? Siinäpä mietittävää vaalilupausten tekijälle. Tällainen kysymyksenasettelu on realistisempi kuin yksioikoiset joko-tai-tyyppiset kysymykset joita suurin osa koneiden materiaalista on.
Parhaiten vastaavien ehdokkaiden lista päivittyy koko ajan ruudun yläreunassa, mutta näyttää vain pienen kuvan ja mätsäysprosentin oletettavasti puoluetta kuvaavalla värillä. Sinisen eri sävyä käyttäviä puolueita on sen verran monta, että tämä ei anna kovin paljon lisäinformaatiota. Onneksi asia on hienosti huomioitu käyttöliittymäsuunnittelussa, ja ominaisuuden voi pistää pois päältä.
Suositukset
Kaikista väitteistä täysin samaa mieltä: 1. Kok, 2. Kristall., 3. SDP
Kaikista väitteistä täysin eri mieltä: 1. PS, 2. Kok, 3. PS
Kaikkiin väitteisiin En osaa sanoa: ei mahdollista
Hesarin vaalikone
https://www.vaalikone.fi/kunta2021/ on tyylikäs HS-designia mukaileva toteutus, jossa pääsee mukavasti alkuun kun kotikunta löytyy pikavalintojen joukosta. Kysymyksiin vastaaminen oli selkeää ja rauhallista, eikä ruudulla mikään häiritse keskittymistä. Tuntuu, että jokin kysymystenasettelussa ohjasi omia mielipiteitäni, ja sain omien mieltymysteni mukaan vastatessa vasemmistolaisempia ehdotuksia kuin muissa koneissa. Designin näkökulmasta Hesarin kone on miellyttävä ja sujuva käyttää.
Kysymysten joukossa oli melko laajoja asioita, ja mietitytti, miten asia oikeasti vaikuttaa – esim. kysymys veroprosentin ennallaan pitämisestä vaikka on paineita menojen kasvattamiseksi. Mitä vaihtoehtoja tuolle on? Miten näitä paineita menojen kasvattamiseksi voisi helpottaa? Mitä vaikutuksia sillä olisi? Jos ainoa vaihtoehto olisi vaikkapa kaikkien koulujen sulkeminen vuodeksi, olisin sitä mieltä että kunnan veroprosenttia voisi vaikka vähän kasvattaakin.
Kun ei ole niin selvillä kaikista kuntapolitiikan kuvioista kuin ehkä pitäisi, on vaikea myös tietää, miten tämä tällaiseen kysymykseen vastaaminen vaikuttaa. Huonoimmassa tapauksessa se ohjaa päätöstä äänestää jotakuta joka on yhtä pihalla asioista kuin minä itse.
Suositukset
Kaikista väitteistä täysin samaa mieltä: 1. Keskusta, 2. W. Cheblakin valitsijayhd., 3.-4. Kesk
Kaikista väitteistä täysin eri mieltä: 1. H. Sileonin valitsijayhd., 2. Kd, 3.-4. Ps
Kaikkiin väitteisiin En osaa sanoa: 1. Vas, 2. Ln, 3. Ln
Ilta-Sanomien vaalikone
https://www.vaalikone.fi/kunta2021/is toimii samantyyppisesti kuin Hesarin, mutta 30 kysymyksellä ja Ilta-Sanomien designilla. Kysymykset ovat ilahduttavan laajoja ja kertovat enemmän, mitä vaikutuksia ko. mielipiteellä on, mikä auttaa maallikkoa ymmärtämään asiaa.
Suositukset
Kaikista väitteistä täysin samaa mieltä: 1. Vihr, 2. Fp, 3. Kesk
Kaikista väitteistä täysin eri mieltä: 1. Ps, 2. Ps, 3. Kesk
Kaikkiin väitteisiin En osaa sanoa: 1. Kok, 2. Ln, 3. Ln
Iltalehden vaalikone
https://www.iltalehti.fi/kuntavaalit-2021/vaalikone#/ alkaa kotikunnan hakemisella samoin kuin Ylellä. Kysymyksiin vastaillessa sopivimmat ehdokkaat päivittyvät vieressä koko ajan ja vievät huomiota pois häiriten kannan muodostamista vaikeisiin ja moneen suuntaan vaikuttaviin asioihin.
Omassa käyttäytymisessä huomasi, että mielestäni vastenmielisen hahmon kanssa samaa mieltä oleminen sai toisaalta kyseenalaistamaan omaa mielipidettä ja toi kiinnostavan vuorovaikutuksellisen aspektin vastaamiseen. Symppaamieni poliitikkojen kanssa samaa mieltä oleminen taas vahvisti omaa näkemystä.
Suositukset
Kaikista väitteistä samaa mieltä: 1. Rkp, 2. Kesk, 3. Vihr
Kaikista väitteistä täysin eri mieltä: 1. Ps, 2. Rkp, 3. Rkp
Kaikkiin väitteisiin En osaa sanoa: 1. Ln, 2. Vas, 3. Fp
Helsingin uutisten vaalikone
https://www.helsinginuutiset.fi/vaalikone/ tarjoaa helsinkiläiselle paikallisimmat kysymykset ja mielipidettä pääsee puntaroimaan niin keskustatunnelin kuin pikaraitioteiden rakentamisenkin suhteen. Kysymysten järjestysnumerointi hämmensi – välillä sivulla näkyi kysymykset 2-5, välillä 1, 3, 5 ja 6. Oliko lomakkeessa bugi ja jäikö jotain kysymyksiä pois, vai oliko vain numerot kovakoodattu ja unohdettu päivittää kun kysymyksiä on lisätty ja poistettu? HU:lla on myös kätevä tuloksen rajaaminen, jossa voi hylätä tuloksista tietyn ehdokkaan ja puolueen jos tulos ei miellytä. Myös tässä koneessa on jatkuvasti päivittyvä ehdokaslista kysymysten vieressä. Ehdokkaat olivat aika erit kuin kuin muissa koneissa, ainoastaan kaikesta eri mieltä ollut perussuomalainen säilytti paikkansa tässäkin koneessa.
Suositukset
Kaikista väitteistä samaa mieltä: 1. Sdp, 2. Kesk, 3. Pp
Kaikista väitteistä täysin eri mieltä: 1. Ps, 2. PS, 3. Ps
Kaikkiin väitteisiin En osaa sanoa: 1. Ln, 2. Kok, 3. Kd
Vaalikone?
Ensimmäiset “vaalikoneet” taisivat ilmestyä 90-luvun loppupuolella. Olen aina ihmetellyt, miksi nimenä on nimenomaan kone – tässähän on kyseessä suosittelutyyppinen palvelu, jossa konemaisuus ei ainakaan minulle vahvimpana tuntemuksena välity. Joka tapauksessa nämä ehdokkaanlöytämispalvelut ovat hieno lisä demokraattiseen järjestelmäämme ja ovat suureksi avuksi löytämään itselle sopivantyyppisiä ehdokkaita ja kertovat paljon puoluekannoistakin.