Hyppää sisältöön

Aleksi Manninen designer, kitaristi

[ Etusivu | Lukemista | Historia | Yhteys ]

Miksi puhelimen käyttäminen on niin paha asia?

Taas oli Hesarissa juttu, jossa kirjoittaja taistelee omaa someaddiktiotaan vastaan ja vetää mukaan suunnilleen kaikki somepalvelut ja digilaitteet: https://www.hs.fi/teknologia/art-2000005852573.html

Kirjoittajalle ja monelle kommentoijalle saattaisi olla eduksi perehtyä somepalveluihin hieman pintaa syvemmältä ja muokata niistä omaa elämää palveleva kokonaisuus. Totta kai on vastenmielistä selata FB:n oletusfeediä, jonka sisältöalgoritmin perustana on koukuttaa ihmiset pätemiskilpailuun.

Kannattaisi lakata seuraamasta henkilöitä joista ei välitä ja blokata vihajulkaisut ja ärsyttävät mainostajat. Voi tykkäillä asioista joista pitää ja alkaa seurata kiinnostavia tahoja. Näin Facebook muuttuu aika erilaiseksi kuin se, mitä oletuksena saa. Twitterin viha-aalloistakaan ei tarvitse kärsiä, kun ei vaan seuraa tiettyjä henkilöitä tai estää heidät ja aiheet, jotka ei kiinnosta.

Jos keskustelut ärsyttävät, ei kannata osallistua. Nettikommentointiin sisältyy olennaisena osana myös muiden suorittama kommentointi. Jos osallistuu tietyn aiheen keskusteluun tai ryhmään, jatkossa sitä samaa tarjoillaan lisää.

En ymmärrä tuota puhelimen käytön totaalista demonisointia. Kyllähän sitä kännykkää tosiaan tulee vilkuiltua, jos se on herätyskello, sään tiedottaja, aikataulujen tiedottaja ja kartta, matkalippu, työmatkalukeminen, työpaikan oven avain, kalenteri, tehtävälista, projektinhallinta, presentaatio-apuväline, työajan seuranta, alan uutisten puoliautomaattinen seuraaja, lounaspaikan etsintä- ja maksuväline, musiikkisoitin, pankkikortti, liikuntasuoritusten tarkkailija, kamera, kauppalista, ruokaohje, musan, leffojen ja kirjojen suosittelija, eri alojen spesiaalitarpeista ja viihdekäytöstä puhumattakaan. Ja näiden lisäksi myös kätevä viestiväline ja jopa puhelin.

Uudessa käyttöjärjestelmässä saa tiedon, montako kertaa päivässä kännyn nappaa esiin. Minulla keskiarvo oli viime viikolla 52, ja en häpeä yhtään kertaa. Todella moni asia on merkittävästi helpottunut kännysovellusten myötä. Toisaalta koen, ettei kännyn käyttö häiritse, koska en salli muita notifikaatioita kuin läheisten viestit, ja töissä puhelin on äänettömällä jos tarvitsee saada jotain aikaan.

Toimittajien näkökulma on jostain syystä usein tuollainen surkutteleva, jossa verkkopalvelut tai jokin uusi laite tuomitaan omien väärien käsitysten ja outojen odotusten pohjalta.

Onneksi sentään lehden lukeminen on digitalisoitunut, eikä ratikassa enää kovin usein käy niin, että vieressä istuja alkaisi paperilehteä syliin levittelemään.