Hyppää sisältöön

Aleksi Manninen designer, kitaristi

[ Etusivu | Lukemista | Historia | Yhteys ]

Web-suunnittelun trendit 2016

Vuotuinen trendiennustuspostausten katsaukseni seuraa tässä. Tutkimusmetodina oli jälleen lukea 50 ensimmäistä hakutulosta, joissa ennustetaan tulevan vuoden kehitystä verkkosuunnittelussa. Viime vuoden tuloksiin verrattuna paljon ei ole muuttunut – designin “sovellustuminen” ja yksinkertaistuminen ovat edelleen vahvoilla ja kaikkien mielessä.

Monessa artikkelissa mainittiin trendinä responsiivisuus. En kuitenkaan huomioinut sitä ollenkaan, koska se on ollut laadukkaan verkkotuotannon vähimmäisvaatimusten joukossa jo vuosia, eikä nykyisin kenenkään pitäisi aloittaa verkkoprojektia tätä huomioimatta.

Katsauksen tuloksista ilmenee kolme pääsuuntausta:

Lisääntynyt sovellusmaisuus: material design (24 mainintaa), voimallinen typografia (16), värikkyys (10), korttimaiset elementit (8), sivuilta toiselle toistuvat käyttöliittymäelementit (7), minimalismi (5) ja fokusointi (5).

Material design sopii hyvin digitaaliseen maailmaan. Käytetään isoja väripintoja, elementeille annetaan tilaa ja niiden käyttäytymistä voi hieman korostaa varjostuksilla tai animaatiolla. Typografiset korostukset kuuluvat tyyliin olennaisena osana, kuten voimakkaat väritkin. Värikkyydessä on tärkeää säilyttää käyttäjän valintoja sopivasti ohjaava ja auttava loogisuus ja pitää abstrakti toiminnallisuus mielessä.

Fokusointi on äärimmäisen tärkeä vaihe, jota kukaan ei kunnolla osaa. Tuotannoissa aloitetaan epäselvästi, lisätään “vielä tämä”, ja lopuksi ollaan sekavassa tilanteessa, jossa kaikki koettaa olla tärkeintä. Fokusointi vaatii hyvää valmistautumista, kykyä jättää pois turhaa ja rohkeutta olla selkeästi jotain mieltä. Se kuitenkin kannattaa, sillä lopputulemana sovelluksesi toimii ja sivustoltasi löytyy tieto helposti.

Keep It Simple and Straightforward
Helppo sanoa, mutta onnistuuko?

Yksinkertaistaminen tuo mieleen vaikkapa autojen muotoilun: kun tuuli puhaltaa samalla tavalla kaikkien valmistajien mallien ympäri, niiden pohjalta tehdyt designitkin muistuttavat jonkin verran toisiaan. Siispä on tarpeen kaivautua hieman syvemmälle, tutkia ne tulokset vielä tarkemmin, oivaltaa ja testata. Tai lisätä ehkä jotain omaperäisiä ja koristemaisia elementtejä?

Elävöittävät ominaisuudet saivatkin paljon mainintoja: animaatiot (18), animoidut kuvat (9), interaktio-animaatiot (9), taustavideot (9)

Samaan aikaan, kun suunnittelijat myhäilevät minimalistisen tyylin yleistyessä, asiakkaat valittavat, että se on tylsää. Animaatiot ja transitiot voivatkin rikastuttaa käyttökokemusta ja auttaa loppuasiakasta paremmin huomaamaan, mitä olisi tarkoitus tehdä. Hyödyllinen sovellus voisi olla vaikkapa animoida, kuinka sovelluksen käyttöliittymä muuttui käyttäjän asetusten seurauksena. Sen sijaan miettisin, kannattaako tehdä 2 megatavun GIF, jossa mies lukee lehteä, ja lehden sivut heiluvat hieman? Ja taustavideoiden ajan ajattelin todellakin olevan jo ohi – jos tarkoitus on auttaa käyttäjää hahmottamaan mitä hän voi tehdä, ei liikkuva tausta helpota tässä yhtään.

Sisältö: hyvät kuvat (7), piirroskuvitukset (7), omaperäisyys (7), tarinankerronta (5)

Jos miettii näitä asioita busineksen kannalta, niin voisin sanoa kaiken aiemmin mainitun olevan turhaa, ellei sisältö ole kunnossa. Sovelluksen, sivuston tai muun julkaisun täytyy olla tarpeellinen ja tarjota jotain substanssia kohderyhmälle. Edes itseäni suunnittelijana ei kiinnosta suunnitella mitään, jossa ei ole järkeä.

Hyvää sisältöä ei synny ilman panostuksia: miettikää ihan oikeasti, mikä sen suunnitellun tuotannon tarkoitus on. Heittäytykää prosessiin ja unohtakaa liika analyyttisyys. Ottakaa mukaan valokuvaaja, sisällöntuottaja, muusikko tai tarinoitsija auttamaan persoonallisuuden löytämisessä. Työllistäkää hyvä julkaisija, jotta saatte viestin läpi haluamissanne kanavissa. Ja jos jokin ei toimi, lopettakaa heti ja kokeilkaa jotain muuta. Verkkojulkaisuissa kaikkea oleellista voi mitata, seurata ja tehdä kootun tiedon pohjalta perusteltuja jatkotoimenpiteitä.

Modern UI teams are designing components first; interfaces are merely the thoughtful composition of components.
Vince Speelman

Allekirjoittaneen kaltainen hyvä suunnittelija on aina kiinnostunut keskustelemaan, kuinka tulostasi verkossa voitaisiin parantaa. Soita 050 567 6035 tai meilaa am@aleksimanninen.com!

Lähteet